ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Vs ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Πολλά απο τα φάρμακα που παίρνει ο κόσμος εκτός βέβαια απο τα φάρμακα που ενισχύουν την γονιμότητα μπορεί να επηρεάσουν προς το κακό την ωορρυξία, ή άλλα θέματα, που σχετίζονται μ’ αυτήν. Αξίζει να σκεφτείτε τι φάρμακα καταναλώνετε. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτά δεν επηρεάζουν. Στη λήψη φαρμάκων, υπάγονται και άλλες ουσίες, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή και άλλες ουσίες, που μπορεί να μειώνουν τη γονιμότητα.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κάθε φάρμακο που παίρνετε μπορεί να επηρρεάσει τη γονιμότητά σας. Μπορεί να μην υπάρχει σαφής σύνδεση υπογονιμότητας και λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Θα πρέπει πάντοτε να ενημερώνετε το γιατρό σας ότι προσπαθείτε να συλλάβετε, όποτε εκείνος σας δίνει κάποιο φάρμακο. Αυτό ισχύει και για τις ακτινογραφίες, είτε αυτές είναι σώματος, είτε αυτές είναι δοντιών. Μερικά φάρμακα όπως είναι παράδειγμα τα αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν βλαπτικές επιδράσεις στο μωρό, και άλλα, όπως είναι η ουσία δαναζόλη, απαιτούν την διακοπή της λήψης τους για κάποιο χρόνο, πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για κάποια σύλληψη. Το ίδιο ισχύει και για κάποια φάρμακα κατά της ακμής , που βασίζονται στην υπερβολική λήψη της βιταμίνης Α.
Τα μη στερεοειδή αντιφεγμονώδη φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη και άλλα φάρμακα που δρούν σε πολλές αρθροπάθειες και πόνους των οστών, μπορεί να καθυστερήσουν τη ρήξη του ωαρίου στις γυναίκες. Η παρακεταμόλη γενικά θεωρείται πιο ασφαλής απο την ασπιρίνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να περιέχουν κωδείνη η οποία έχει συνδεθεί με ανωμαλίες διαπλάσεως του εμβρύου. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τις κρέμες, αλοιφές, κολπικά υπόθετα και αποσμητικά του κόλπου. Ορισμένα αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να αποξηραίνουν τις εκκρίσεις του τραχήλου.

Η ινδική κάναβις μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον κύκλο, επηρεάζοντας επίσης και τη διαίρεση του κυττάρου. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πριν τη σύλληψη ή πριν την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και να έχει σαν αποτέλεσμα τη γέννηση μικρών σε βάρος εμβρύων.
Βλαπτικές επιδράσεις έχουν επίσης οι αμφεταμίνες, τα βαρβιτουρικά, και η κοκαϊνη, τα ναρκωτικά φάρμακα όπως η ηρωϊνη και η μεθαδόνη. Επίσης ορισμένοι διαλύτες καθώς και η κόλα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και ανωμαλίες στο έμβρυο.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, καθώς και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη. Το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα καταστεί εντελώς σαφές, αλλά εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά συζητήστε το με το γιατρό σας και δείτε το εάν μπορεί να σας βοηθήσει με κάποιο άλλο τρόπο εκτός απο φάρμακα. Βοηθητικές τεχνικές είναι εκείνες της χαλάρωσης, της υπνοθεραπείας, φυτοθεραπείας ή ρελεξολογίας.

Ανδρες και φάρμακα
Τα κυτταροστατικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το σπερματοδιάγραμμα στους άνδρες. Τα ηρεμιστικά και ορισμένα φάρμακα που μειώνουν αρτηριακή πίεση, μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Ο Ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων σε μερικούς άντρες (και επίσης ανικανότητα). Σε κλινικές μελέτες όπου άντρες με τέτοια ανεπάρκεια πήραν ψευδάργυρο, τα επίπεδα του αριθμού σπερματοζωαρίων αυξήθηκαν στα φυσιολογικά μετά από τρεις μήνες. Επίσης αυξήθηκαν και τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους.

Εάν υποφέρετε από υπογονιμότητα, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, απώλεια μαλλιών, διάφορες δερματοπάθειες, διάρροια, ανοσολογικές ανεπάρκειες, διαταραχές του ύπνου και της συμπεριφοράς, νυκτερινή δυσκολία στην όραση, ελαττωμένη αίσθηση γεύσης ή οσμής, αργή επούλωση των πληγών ή έχετε άσπρα στίγματα στα νύχια σας, μπορεί να υποφέρετε από ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο. Τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα, που είναι ανορεξικά, οι χορτοφάγοι, αυτοί οι οποίοι τρώνε υποκατάστατα της σόγιας για το κρέας, οι αλκοολικοί και οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν κάποια ανεπάρκεια στον ψευδάργυρο.

Όσο η τροφή γίνεται πιο ραφιναρισμένη τόσα περισσότερα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου επιπλέον, ενώ ορισμένες άλλες τροφές μπορεί να παίξουν ρόλο στην απορρόφηση του ψευδαργύρου. Όταν π.χ. ο ψευδάργυρος λαμβάνεται συγχρόνως με συμπληρώματα σιδήρου, τα τελευταία μπορεί να εμποδίσουν τη απορρόφησή του από το σώμα. Υπάρχουν τροφές που δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα σε μία ώρα από την λήψη του συμπληρώματος. Αυτές είναι οι πρωτεϊνη σόγιας, ο καφές, το γάλα, η σοκολάτα, τα χάμπουγκερς, το λεμόνι, το καφέ ψωμί, και τροφές πλούσιες σε ίνες.

Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα στρείδια, στην ρίζα του τζίντζερ, στους μυς ορισμένων ζώων όπως στα αρνίσια παιδάκια και στην μπριζόλα, στα φυστίκια, στο συκώτι του μοσχαριού, σε αποξηραμένο γάλα χωρίς λίπος, στο αυγό, στην λεκιθίνη της σόγιας, στα καρύδια, στο κοτόπουλο, στις γαρίδες, στα κοκκινογούλια, στο μαϊντανό , στις πατάτες, στο σκόρδο, στο ψωμί ολικής αλέσεως, στα καρότα, στα φασόλια και στο καλαμπόκι.
Το συμπλήρωμα ψευδαργύρου που θα ληφθεί θα πρέπει να είναι 50 mgr στοιχειακού ψευδαργύρου ανά ημέρα.

Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του σπέρματος. Παρόλο που υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα, πιστεύεται ότι είναι απαραίτητο για τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου του αίματος και χρειάζεται για τη δράση της ινσουλίνης και για την διατήρηση φυσιολογικού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Το χρώμιο ανευρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, και στο τυρί. Σαν συμπλήρωμα δίνεται σε δόση 200 mg την ημέρα.

Τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, είναι δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να μειώσουν την ανθρώπινη γονιμότητα. Εχουν γίνει πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι πληθυσμοί ατόμων που ευρίσκοντο υπο την επήρεια τέτοιων ουσιών παρουσίαζαν μειωμένη γονιμότητα.

Επίσης, άνδρες που η δουλειά τους ήταν τέτοια στην οποία έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τέτοιες ουσίες είχαν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Οι μπογιές, τα βερνίκια, τα σπρέϋ, τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και όλες οι παρόμοιες δηλητηριώδεις ουσίες θα πρέπει να αποφεύγονται.

Γενικά κάθε τι που μυρίζει έντονα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν. Είναι καλό να αποφεύγετε όλων των ειδών τα χημικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα αποσμητικά χώρου, οι μπογιές των μαλλιών, τα ισχυρά απορρυπαντικά , τα λευκαντικά, τα ισχυρά αρώματα και τα άφτερ σέϊβ.
Σημαντικό επίσης είναι να ελέγξετε εάν στη δουλειά σας υπάρχουν διάφορα χημικά που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας.

Οταν χρησιμοποιείτε χημικά, διαλύτες, μπογιά, συντηρητικά, φορέστε μια καλή μάσκα που φιλτράρει τον αέρα. Μην χρησιμοποιείτε αρώματα που μυρίζουν έντονα. Το ίδιο ισχύει για αποσμητικά ή άφτερ σέιβ που μυρίζουν έντονα. Μην χρησιμοποιήτε αποσμητικά χώρου.




Στοιχεία Επικοινωνίας
  • Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.
  • Μάνου Μηλιαρά 4-6
    Ηράκλειο Τ.Κ 71201
  • 2810 318283
    info@genemedlab.gr

Ωρες Λειτουργίας
Δευτέρα 8:30 - 14:00 & 17:00 - 20:30
Τρίτη 8:30 - 14:00 & 17:00 - 20:30
Τετάρτη 8:30 - 14:00 
Πέμπτη 8:30 - 14:00 & 17:00 - 20:30
Παρασκευή 8:30 - 14:00 & 17:00 - 20:30
Σάββατο Κλειστά
Κυριακή Κλειστά