ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ DNA


"Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου" Ιπποκράτης, 400 π. Χ.

 

Η χρήση του διαιτητικού τεστ DNA έχει γίνει πιο δημοφιλής και προσβάσιμη τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι απλώς μια νέα μόδα ή πραγματικά λειτουργεί για τη βελτίωση της υγείας μας;

 

Η ανακάλυψη και μελέτη γονίδιων που σχετίζονται με το μεταβολισμό διαφόρων τροφών έχει προσφέρει νέα δεδομένα και τα κατατάσσει σε υπολογίσιμο εργαλείο για τους διατροφολόγους για τη βελτίωση του μεταβολισμού μας.

 

Για παράδειγμα η ουσία καφεΐνη:

Οι διαφορετικές μορφές στον γονότυπο (κώδικα DNA) του γονιδίου CYP1A2 καθορίζουν αν είμαστε γρήγοροι ή αργοί μεταβολιστές καφεΐνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γονίδιο αυτό, κωδικοποιεί , δίνει δηλαδή την εντολή στο συκώτι για παραγωγή του ένζυμου που χρειάζεται για να διασπάσει την καφεΐνη.

-Οι γρήγοροι μεταβολιστές καφεΐνης, έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών όταν πίνουν 1-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, γι 'αυτούς ο καφές είναι «υγιής για την καρδιά».

-Ωστόσο, οι αργοί μεταβολιστές καφεΐνης έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών προσβολών όταν πίνουν δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως, γεγονός που αυξάνεται σε τετραπλάσιο κίνδυνο σε 4 φλιτζάνια ημερησίως1

 

Σε τι μπορεί να βοηθήσει το διαιτητικό τεστ DNA;

 

Υγεία της καρδιάς

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

Η εξέταση DNA μπορεί να αποκαλύψει εάν η καφεΐνη και επομένως η πρόσληψη τσαγιού και καφέ θα συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης (αργοί μεταβολιστές καφεΐνης) ή θα βοηθήσει στη μείωσή της (γρήγοροι μεταβολιστές καφεΐνης).

Ομοίως, μερικοί από εμάς (η πλειοψηφία) επωφελούνται από μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, για άλλους γονότυπους δεν θα υπάρξει όφελος και άλλοι θα δουν αυξημένη αρτηριακή πίεση σε δίαιτα χαμηλή σε αλάτι (4, 5).

 

Έλεγχος χοληστερόλης

Το γαλλικό παράδοξο της τακτικής κατανάλωσης κρασιού παράλληλα με τα χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων υποδηλώνει ότι η τακτική μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να είναι υγιής για μερικούς από εμάς.

Οι διαφορές στο γονίδιο ADH1C σημαίνουν ότι μερικοί από εμάς μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο αργά, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα «υγιή» επίπεδα HDL χοληστερόλης(6). Για αργούς μεταβολιστές αλκοόλ, 2-4 μονάδες αλκοόλ ημερησίως (1 ποτήρι κρασί) μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Υγεία του εντέρου

Κοιλιοκάκη και διάγνωση δυσανεξίας στο σιτάρι

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που περιλαμβάνει την ανάπτυξη αλλεργίας στην πρωτεΐνη στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη: γλουτένη. Μόνο μερικοί από εμάς έχουν τη γενετική να διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης και αυτός ο γονότυπος συνδέεται επίσης με δυσανεξία στο σιτάρι.

Ο έλεγχος του γονότυπου HLA αποτελεί αναγνωρισμένο βήμα για τη διάγνωση αυτών των καταστάσεων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της NICE (7).

Διάγνωση δυσανεξίας στη λακτόζη

Η πρωτοπαθής δυσανεξία στη λακτόζη συμβαίνει όταν το σώμα μας δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει τη ζάχαρη (λακτόζη) μέσα στο γάλα. Αυτό συμβαίνει καθώς μερικοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να παράγουν το ένζυμο αφυδρογονάση λακτάσης μετά την ηλικία των 5 ετών. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει συμπτώματα φουσκώματος και διάρροιας.

Μπορούμε να αξιολογήσουμε εάν ένα άτομο είναι σε θέση να παράγει το ένζυμο λακτάση ως ενήλικας ελέγχοντας τον γονότυπο LCT. Αυτό μπορεί να βοηθαει την κατανόηση της αιτίας του φουσκώματος και της διάρροιας (8).

Απώλεια βάρους

Η απόκτηση γενετικών γνώσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στα θρεπτικά συστατικά βοηθά στη μεγαλύτερη και καλύτερη διατήρηση της απώλειας βάρους, σε σύγκριση με τα ομαδικά προγράμματα απώλειας βάρους που δεν ενσωματώνουν τεστ DNA (9).

Απαιτήσεις σε μικροθρεπτικά συστατικά

Οι απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα διαφέρουν επίσης από άτομο σε άτομο.

Εξατομικευμένη Διατροφή

Η γνωστοποίηση των διαφορετικών μορφών των γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό μας, μπορεί να βοηθήσει το κάθε άτομο να καθορίσει, σε συνεννόηση με έναν διατροφολόγο, τη καλύτερη δυνατή μορφή προτεινομένης εξατομικευμένης διατροφής.

Παρακάτω επισυνάπτεται ένας πίνακας μιας μελέτης (2020) με παραδείγματα διαφορετικών «μορφών» γονιδίων και κατά το ποσό μπορεί να καθορίσει την «εξατομικευμένη διατροφή» σε μια κετογονικη ομάδα και μια ομάδας εξατομικευμένης διατροφης (low GI / NG) η οποία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο μακροπρόθεσμα (σε 18 μήνες) σε σύγκριση με απλές κετονικες δίαιτες ( σε 6 μήνες).

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κετογονική ομάδα παρουσίασε αυξημένη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της διατροφικής παρέμβασης των 24 εβδομάδων (6 μήνες). Ωστόσο, στους 18 μήνες παρακολούθησης, η ομάδα εξατομικευμένης διατροφής (low GI / NG) έχασε σημαντικά περισσότερο βάρος και παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερες βελτιώσεις στις μετρήσεις της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η εξατομίκευση της διατροφής έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τις αλλαγές στις καρδιομεταβολικές παραμέτρους11.

 

ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ:

Με το συγκεκριμένο τεστ εξετάζονται πολυμορφισμοί 20 γονιδίων:

TCF7L2, ADRB2, FTO, PPM1K, PPARG, APOA2, APOE, LIPC, FADS1, FADS2, APOC3ACE, ADORA2A, CYP1A2*1F, GABRA2, ADH1C, MCM6, HLA-DQBI, HLA DQ8, HLA DQ 2.5, HLA DQ 2.2) που σχετίζονται με την ευαισθησία μεταβολισμού σε

• Μακροθρεπτικά

• Μικροθρεπτικά

• Ενυδάτωση & Αντιοξειδωτικά

• Τροφικές ευαισθησίες

• Διατροφικές συνήθειες

 

ΛΗΨΗ: Η διαδικασία λήψης υλικού είναι απλή, γρήγορη και εύκολη. Με τη χρήση μιας ειδικής μπατονέτας γίνεται συλλογή σάλιου από τις παρειές της στοματικής κοιλότητας.

 

 

 

Βιβλιογραφία:

1.Coffee, CYP1A2 genotype, and risk of myocardial infarction.

JAMA. 2006 Mar 8;295(10):1135-41.doi: 10.1001/jama.295.10.1135.

2. Disclosure of Genetic Information and Change in Dietary Intake: A Randomized Controlled Trial. Nielsen DE, El-Sohemy A (2014) PLoS ONE 9(11): e112665. doi:10.1371/journal.pone.0112665

3. Effect of personalized nutrition on health-related behaviour change: evidence from the Food4Me European randomized controlled trial. Int J Epidemiol 2017 Apr 1;46(2):578-588. doi: 10.1093/ije/dyw186.

4. Renin-angiotensin system genetic polymorphisms and salt sensitivity in essential hypertension.

Hypertension.2000 Jan;35(1 Pt 2):512-7.doi: 10.1161/01.hyp.35.1.512.

5. Blood pressure and interactions between the angiotensin polymorphism AGT M235T and sodium intake: a cross-sectional population study. Am J Clin Nutr. 2008 Aug;88(2):392-7.doi: 10.1093/ajcn/88.2.392.

6. Causal Role of Alcohol Consumption in an Improved Lipid Profile: The Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. PLoS One. 2016 Feb 5;11(2):e0148765.

doi: 10.1371/journal.pone.0148765. eCollection 2016.

7. How should I assess a person with suspected coeliac disease?

8. Molecular genetics of adult-type hypolactasia

9. Enhanced long-term dietary change and adherence in a nutrigenomics-guided lifestyle intervention compared to a population-based (GLB/DPP) lifestyle intervention for weight management: results from the NOW randomised controlled trial

10. Genetic Variation in CYP2R1 and GC Genes Associated With Vitamin D Deficiency Status

11. A comparison of a ketogenic diet with a LowGI/nutrigenetic diet over 6 months for weight loss and 18-month follow-up. Vranceanu et al. BMC Nutrition (2020) 6:53 https://doi.org/10.1186/s40795-020-00370-7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Genemed Lab