ΙΟΣ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ (HPV)


Ανίχνευση και Τυποποίηση των ιών του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV)

O ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma Virus - HPVs) ανήκει στην οικογένεια των ιών PAPOVA και αριθμεί σήμερα πλέον των 100 γονοτύπων. Είναι ιός μικρού μεγέθους, περιέχει δίκλωνο DNA και υποχρεωτικά ενδοπυρηνικής εντόπισης. Αξιοσημείωτο είναι πως οι ορατές αλλοιώσεις των HPVs, τα οξυτενή κονδυλώματα, απαντώνται σχετικά σπάνια και πραγματικά αποτελούν την "κορυφή του παγόβουνου". O κίνδυνος ανάπτυξης ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας (Cervical Intraepithelial Neoplasia - CIN) ή διηθητικού καρκίνου εξαρτώνται από το αν ο τύπος του ιού είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. H μετάδοση των HPVs σε παγκόσμια κλίμακα επιτελείται κυρίως με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και η συχνότητα μεταξύ εφήβων ασθενών κυμαίνεται στο 7-50%.

 

Ο ιός του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV) προσβάλλει τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος και των βλεννογόνων προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα νόσων που κυμαίνονται από τα θηλώματα (μυρμηγκιές, κονδυλώματα) και τα κονδυλώματα, ως τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Έως σήμερα περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV έχουν ταυτοποιηθεί και μεταξύ αυτών οι 3 και 10 σχετίζονται με τις δερματικές μυρμηγκιές, οι 6, 11, 42, 43, 44 συνδυάζονται συχνότερα με κονδυλώματα, ενώ 20 περίπου σχετίζονται με πλακώδες καρκίνωμα του τράχηλου της μήτρας. Με βάση την ογκογενετική τους ικανότητα μπορούν να διακριθούν σε υψηλού (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) και χαμηλού κινδύνου (6, 11, 26, 40, 42, 53, 54, 55, 61, 62, 64, 67, 69, 70, 71, 72, 73, 81, 82, 83, 84, IS39, CP6108).

 

Η τυποποίηση του HPV είναι ένα σημαντικό βήμα για την σωστή προσέγγιση της θεραπείας και την σωστής επιλογής πρωτοκόλλου παρακολούθησης απο τον θεράπων ιατρό.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι σε γυναίκες με HPV 16 ή 18, η περαιτέρω λοίμωξη με HSV-2 είχε ως συνέπεια τον τριπλασιασμό της μεταγραφής των ρυθμιστικών και ογκογόνων γονιδίων του HPV Ε1, Ε2 και Ε6 και προφανώς την αύξηση της καρκινογόνου δράσης των ιών αυτών.

Στην Ευρώπη σε περισσότερες από το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του τράχηλου της μήτρας, ανιχνεύεται ο υπότυπος 16, στο 10-15% ο υπότυπος 18, στο 7-8% ο υπότυπος 31 και το υπόλοιπο ποσοστό σε λιγότερο συχνούς υπότυπους (σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα βιβλιογραφικά δεδομένα).

 

Οι ‘δερματικοί’ υπότυποι μεταδίδονται με άμεση ή έμμεση (με μολυσμένα βιολογικά υγρά) επαφή, ενώ οι ‘γεννητικοί’ με σεξουαλική επαφή. Περιγεννητική μετάδοση συμβαίνει σπάνια και έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη λαρυγγικών θηλωμάτων στο νεογνό.

 

Η επικρατούσα μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση είναι το Pap test. Ο συνδυασμός του με μοριακή διάγνωση αυξάνει κατά πολύ την ευαισθησία και την ειδικότητα της εξέτασης, καθώς επίσης επιτρέπει την ακριβή τυποποίηση του ιού βοηθώντας τον γυναικολόγο να επιλέξει το σωστό πρωτόκολλο αντιμετώπισης/παρακολούθησης.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ:

Το εργαστήριο μας χρησιμοποίει το Linear Array ® HPV Genotyping test της ROCHE DIAGNOSTICS. Μια IVD-μέθοδος με ικανότητα ανίχνευσης και τυποποίησης 37 διαφορετικών τύπων του ιού HPV.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει πλούσια βιβλιογραφία για την υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία της.

Η υψηλή του ευαισθησία το έχει κατατάξει στα ισχυρά εργαλεία και για τη ανίχνευση του σε προκαρκινικές αλλοιώσεις και στην στοματόφαρυγγική κοιλότητα. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21128780

«Ο HPV έχει αντικαταστήσει το αλκοόλ και το κάπνισμα ως την κυρίαρχη αιτία του στοματοφαρυγγικού καρκίνου», δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής ογκολογίας Τεντ Τέκνος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “New England Journal of Medicine” αποκάλυψε ότι η έκθεση στο επικίνδυνο στέλεχος 16 του ιού HPV – που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου – αυξάνει τις πιθανότητες για στοματοφαρυγγικό καρκίνο κατά 32 φορές.

 

 

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Genemed Lab